Oplossingsgerichte coaching

Staat jouw vraag er niet bij? Dat kan.

Elk traject is immers individueel en de onderwerpen die in deze gesprekken aan bod komen zijn erg verschillend.
Stel me gerust jouw vraag als je niet zeker bent.

Via oplossingsgerichte coaching (lifecoaching) kan je bij mij terecht met om het even welke probleem, maar evengoed met elke wens tot verandering. Elke vraag die jou helpt om vooruitgang te boeken in je leven en jou meer voldoening kan geven in wat je doet zowel in de privé- als in de werksfeer is een goeie vraag. Voor de ene gaat dat over ‘succesvol zijn’, voor de andere over goede relaties hebben, voor weer een ander over gezondheid, zingeving, jezelf kunnen zijn of gelukkig zijn.

Wat doen we?

Kleine ongemakken kunnen ook best hun sporen achterlaten.  Een vraag, hoe klein ook, kan relatief kort uitgediept worden en zet je daarna gelukkiger weer vol in het leven.

Ik wil daarom de drempel voor coaching laag houden. Dus als je bij jezelf denkt: Hier kan ik toch niet mee naar een coach? “ Try me!

Trajecten voor kleine knopen

Je vertrekt vanuit deze sessie met een heldere visie, nieuwe kennis en een heus stappenplan op maat van jouw doelen en wensen.

Lichte knoop

Stevige knoop

Voorwaarden: De som wordt in 1x betaald ten laatste na de 1e sessie. Dit kan via Payconiq, contant of per overschrijving. Maximaal 6 maand geldig.

Traject Zelfontplooiing

Voorwaarden:

De som wordt in 1x betaald ten laatste na de 1e sessie. Dit kan via Payconiq, contant of per overschrijving. Maximaal 6 maand geldig.

Zelfontplooiing kan je omschrijven als ‘uit de doeken doen’ of uiteenvouwen. En wat wordt er dan uit de doeken gedaan?

Dat zijn onder andere jouw kwaliteiten, vaardigheden, waarden, dromen en idealen. Die dingen die jou maken tot wie je nu bent.

Bewustwording van je gedachten: hoe leer je van je eigen valkuilen of eerder gemaakte fouten.

Je kan in het leven staan en het gevoel hebben dat het je allemaal maar overkomt. Je doet wat er van je verwacht wordt, je gaat uit werken en je zorgt voor jezelf of jouw gezin, …

Soms kan dat leeg voelen. Is dit het nu? Ben ik wel mezelf? En wie is dat dan, die ‘mezelf’?

Daarom is het belangrijk om uit te zoeken waarvoor jij uit je bed wil komen. Waar word jij gelukkig van?

Zo kan je beslissingen nemen die passen bij de manier waarop je de toekomst hoopt te leven. Of dat nu een succesvolle carrière is, goeie relaties onderhouden, eerlijkheid of idealisme is.  Je kan je ineens een pak contenter gaan voelen.

Door jezelf te ontplooien word je uiteindelijk de ‘betere versie van jezelf’. Het gaat niet over perfectie, maar over het proces, zonder eindpunt.

Wat doen we?

Je vertrekt vanuit dit traject met meer inzicht in jezelf en wat jij echt belangrijk vindt. Dit geeft rust.

Traject
Ik heb het gehad met “ nooit goed genoeg”

Voorwaarden:

De som wordt in 1x betaald ten laatste na de 1e sessie. Dit kan via Payconiq, contant of per overschrijving. Maximaal 6 maand geldig.

De angst om niet (goed) genoeg te zijn voelt soms zo zwaar dat het je verlamt.

Het niet ‘neen’ kunnen zeggen, je zoektocht naar waardering en bevestiging van anderen (het pleasegedrag) vermoeien jouw lijf en leden. Je krijgt er stress van en slaapt slecht.

Je ‘kan niets anders’ dan overcompenseren of overcontroleren om te vermijden dat de angst toeslaat.

Het maakt je onzeker. Jouw focus ligt meestal op negatieve dingen.

Heb je het gehad met “nooit genoeg”?

Wat doen we?

Je vertrekt vanuit dit traject met meer inzicht in jezelf en wat jij echt belangrijk vindt. Dit brengt rust.

Traject Ontknoop jezelf

Voorwaarden:

De som wordt in 1x betaald ten laatste na de 1e sessie. Dit kan via Payconiq, contant of per overschrijving. Maximaal 12 maand geldig.

Voor al wie intensief aan zichzelf wil werken. Noem het een soort onderhoudsplan.

Je investeert in jezelf. Je werkt actief aan je eigen ontwikkeling door het vergroten van zelfkennis en zelfreflectie. En zo vergroot je ook je veerkracht en weerbaarheid, in de maatschappij, op het werk en privé.

Je hebt in het verleden al een traject gevolgd bij mij of je hebt nood aan een houvast af en toe.

Geschikt voor mensen, die stressgevoelig, hoogsensitief zijn en/of die ernaar uitkijken om af en toe, wanneer het even moeilijk wordt, een klankbord te hebben.

Per sessie bespreken we waar jij op dat moment aandacht wil aan besteden.

Veelgestelde vragen

Veel mensen in onze maatschappij zijn sterk gericht op problemen en onvolkomenheden. De illusie is dat je door veel te weten over ‘het probleem’, ‘de oorzaak’ en ‘de schuldige’ je dichter bij de oplossing komt. Niets is minder waar. Hoe meer je graaft in een probleem, hoe meer problemen je tegenkomt.

Bij oplossingsgericht coachen ligt de focus op wat wel werkt en niet op het probleem dat je ervaart (= wat niet werkt). We gaan stap voor stap onderzoeken waar je goed in bent, waar je blij van wordt, wat je helpt of al geholpen heeft om zo tot het gewenste resultaat te komen (tot de oplossing te komen). Het is een techniek waarbij je verrassend snel uit het verleden (het probleem) wordt getrokken om naar de toekomst te kijken waardoor het een positieve en krachtige manier van coachen is.

Het kennismakingsgesprek

Als je nood hebt aan een coach, kan je met mij een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek (de intake).  Dit verloopt via de telefoon of online (zoom)

Dit contact dient ervoor om te kijken wat ik voor je kan betekenen. Ik krijg een beeld van jouw levensverhaal en jouw vraag en jij krijgt een beeld van mij als persoon en mijn aanpak. Belangrijk voor een goed verloop van de coaching is dat er een ‘klik’ is tussen ons. Zitten we op dezelfde golflengte? Voel je vertrouwen?

Tijdens dit gesprek stellen we een coachvraag op (waar worstel je mee) en een doel (wat wil je bereiken).

Het coachingsverloop

Tijdens de volgende sessies gaan we dieper in op jouw thema. Dit kan op verschillende manieren (bijvoorbeeld door gesprek, door oefeningen, op een creatieve manier, post-its, …) afhankelijk van de coachingsvorm en de hulpvraag. Er zijn vele methoden van coaching. De aanpak kan ook verschillen van sessie tot sessie. Belangrijk is dat jij je goed voelt bij de manier van werken. Ik bevraag bij elke sessie of je tevreden bent met de aanpak zodanig snel te kunnen bijsturen.

Het is aangewezen om de coaching enkele sessies uit te proberen omdat je meestal wat moet wennen aan de nieuwe manier van omgaan met jezelf. De nieuwe manier van denken moet als het ware een beetje ‘inzinken’.

De regelmaat van afspraken bepalen we samen. Soms is het goed om elke week af te spreken, maar elke 2 weken of meer verspreid kan ook.

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoelang een coachingstraject duurt en hoeveel consults nodig zijn om van je klacht af te raken. Dat is afhankelijk van de klacht, de intensiteit, de regelmaat van afspraken, je budget,…

Algemeen zou je kunnen stellen dat een coachingstraject tussen 5 weken en 1 jaar loopt.

Je kiest zelf hoelang je in begeleiding gaat en wanneer je de coaching stopzet. Soms geeft ik zelf aan dat het doel bereikt is en dat je zelfstandig verder kan.